Werkwijze

Voor mijn coaching maak ik gebruik van technieken die ontwikkeld zijn vanuit de psychologie, zoals EMDR, cognitieve gedragstherapie en oplossingsgerichte therapie. Mindfulness-oefeningen kunnen daarbij ook helpen om de gedachtestromen die met je aan de haal gaan, een halt toe te roepen.


Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie gaat er vanuit dat hetgeen je denkt van invloed is op hoe je je voelt. En dat door formuleren van helpende gedachten, je gevoelens veranderen, wat weer invloed heeft op je gedrag. Hiervan zal ik een voorbeeld geven:

 

Situatie: Je wordt ’s nachts wakker van glasgerinkel.

Gedachte: Je denkt op dat moment: Een inbreker!

Gevoel: Je bent waarschijnlijk bang.

Gedrag: Je pakt je telefoon en belt de politie. (Of een honkbalknuppel en rent naar beneden ;-)

 

Nu nog een keer

Situatie: Je wordt ’s nachts wakker van glasgerinkel.

Gedachte: Je denkt: Hè, de kat heeft een vaas omgelopen.

Gevoel: Je bent een beetje geïrriteerd omdat je dat morgen moet opruimen.

Gedrag: Je draait je om en slaapt weer verder.

  

In dit voorbeeld is de interactie tussen gedachten, gevoelens en gedrag inzichtelijk gemaakt. Tijdens onze sessies gaan we onderzoeken of de gedachten die je hebt een hoog waarheidsgehalte hebben, of dat er alternatieve, meer helpende gedachten zijn die beter bij de situatie passen. 

Oplossingsgerichte therapie

Oplossingsgerichte therapie is een vorm van therapie die niet gaat onderzoeken waar het probleem nou precies vandaan komt, wat gepaard gaat met een hoop tijd, maar in plaats daarvan op zoek gaat naar een oplossing. Bij oplossingsgerichte therapie wordt er een doel geformuleerd, waarna gekeken wordt hoe dat doel behaald kan worden. Door het opdelen van het doel in kleinere haalbare doelen kan dan aan de reis naar het einddoel begonnen worden. 

Mindfulness

Mindfulness is een methode om beter om te gaan met stress, somberheid, pijn, automatische reactiepatronen en vermoeidheid. Veel therapieën zijn gericht op verandering, maar mindfulness is erop gericht om te leren om op een ontspannen manier te accepteren wat er is (wat daarna wel weer tot veranderingen leidt). Hiervoor wordt gebruik gemaakt van meditatieoefeningen. Je leert meer in het nu te zijn, open te zijn, en je aandacht beter te richten. Daarbij leert men milder te zijn voor hetgeen er is, zonder te oordelen. Deze methode is bewezen effectief voor mensen met lichamelijke klachten, stress, burn-out, mensen die piekeren of een aanleg hebben voor depressies.

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een behandeling gericht op traumaverwerking. Sommige gebeurtenissen hebben zo'n impact dat het brein moeite heeft om deze op een normale manier te 'verwerken'. Als de verwerking vastloopt, blijft deze herinnering zich op allerlei momenten ongewenst aan je opdringen met hele nare gevoelens als gevolg. EMDR help om de gevoelige lading van de herinnering af te halen en de verwerking weer op gang te brengen. Hierdoor krijgt de gebeurtenis een plek en nemen de klachten af.